Hei, 

aloittelen kirjoittamaan tätä blogia lähestulkoon hupimielellä. Kun kaikki on vielä hyvin. 

Vaan palataampa aikojen alkuun eli vuoteen 2005 ja silloisen Kaksplussan sivuille. Sinne aikoinaan kirjottamani kuvaus saa nyt viedä arvon lukijan villakoiran ytimeen: 

"SOKERIKLUBI II

TERVETULOA!

Tämä on erityisesti raskausdiabeetikkojen (nykyisten ja entisten)/diabeetikojen keskustelu ja painonhallintaryhmä, mutta klubille ovat tervetulleita kaikki sokerin kanssa taistelevat kanssasisaret.


Tämä sugarbabes-kettinki aloitti toimintansa 25. heinäkuuta vuonna 2005. Ensimmäinen ketju pöllähti helmikuussa 2006. Sivuja oli silloin loistavan vakkariporukan vierailevia tähtiä yhtään väheksymättä mahtavat 76! Ja viestejä me urhoolliset naiset oltiin jaksettu nakutella 1137. Ei hassummin...

Kunnianarvoissa Seltsu selvitti vanhan ketjumme nykyisen olinpaikan eli sieltä voi käydä verestämässä jännittävämpiä juonenkäänteitä ja selvittää arvoitusta; "kuka söi oikeasti sen viimeisen munkin?" hymmm...

http://www.kaksplus.fi/keskustelu/?mode=viewtopic&tid=227431

Kaikki kevyitten reseptien taitajat, Sokeriklubilla on myös oma reseptipino Sokeriklubin kevyet ruokapuolella á la Kipinätär. Eli kaikki loistavat ohjeet ja oivallukset sinne kaikkien iloksi ja kokeiltavaksi.

http://www.kaksplus.fi/keskustelu/?mode=viewtopic&tid=361052

Tässä neuvolasta saadut ruokavalio-ohjeet, jotka sopivat raskausdiabeetikolle ja kaikille painostaan huolehtiville. Allekirjoittaneella toimi ainakin.

Lisättäköön vielä, että kasviksia (paitsi peruna) saa syödä mielinmäärin ja vettä kannattaa juoda julmetusti. Tuo leipä on sitten mielellään ruisleipää tms. Raskanleipä ja vaaleat sämpylät, ne on suolattua pullaa ja kuuluvat Tuhkimon hiirille. Tuhkimö itse syö tuhdimpaa tavaraa.

Lautasmalli:
- puolet salaattia (ainakin!)
- 1/4 lisuketta (mieluummin tummaa riisiä ja pastaa/kaksi perunaa)
- 1/4 lihaa/kalaa/kanaa


7,5 MJ: 1800 kcal

>AAMUATERIA
>Puuro 2,5 dl
>Kasvis/hedelmä 50 g/100 g
>Leipä+margariini 2 viipaletta
>Leikkele 1 viipale
>Rasvaton maito 2 dl
>Kahvi/tee
>
>LOUNAS
>Liha/kala 80 g/100 g
>Kastike 0,75 dl
>Peruna/riisi, makaroni 120 g/1,5 dl
>Kasvislisäke 75 g
>Salaatti+salaatinkastike 2,5 dl
>Leipä+margariini 2 viipaletta
>Rasvaton maito/piimä 2 dl
>
>VÄLIPALA
>Kahvileipä 1 kpl
>Kahvi/tee
>
>PÄIVÄLLINEN
>Keitto, pata, risotto/laatikko 2,5 dl/250 g
>Leipä+margariini 2 dl
>Rasvaton maito/piimä 2 dl
>Jälkiruoka 1,5 dl
>
>ILTAPALA
>Hedelmä/marjat 100 g
>Kasvis 50 g
>Leipä+margariini 2 viipaletta
>Leikkele 1 viipale
>Tee

Sitten vielä ohjeet niille, ketkä kaipaavat tiukempaa rutistusta eivätkä siis enää ole raskaana tai imetä.

6 MJ: 1400 kcal

>AAMUATERIA
>Puuro 2 dl
>Kasvis/hedelmä 50 g/100 g
>Leipä+margariini 1 viipaletta
>Leikkele 1 viipale
>Rasvaton maito 2 dl
>Kahvi/tee
>
>LOUNAS
>Liha/kala 60/80 g
>Kastike 0,5 dl
>Peruna/riisi, makaroni 60g/1 dl
>Kasvislisäke 75 g
>Salaatti+salaatinkastike 2,5 dl
>Leipä+margariini 1 viipaletta
>Rasvaton maito/piimä 2 dl
>
>VÄLIPALA
>Kahvileipä 1 kpl
>Kahvi/tee
>
>PÄIVÄLLINEN
>Keitto, pata, risotto/laatikko 2 dl/200 g
>Leipä+margariini 1 viipale
>Rasvaton maito/piimä 2 dl
>Jälkiruoka 1,5 dl
>
>ILTAPALA
>Hedelmä/marjat 100 g
>Kasvis 50 g
>Leipä+margariini 1 viipaletta
>Leikkele 1 viipale
>Tee


LÄHDE: TAYS:n ruokavaliokäsikirja, 1997



Verensokerien rajat vaihtelevat kovasti eripuolella Suomea, mutta tässä eräs esimerkki raskausdiabeetikoiden suosituksista;

- aamulla (ns. paasto) alle 5,4
- ennen ateriaa alle 5,8
- 1.5 tuntia aterian jälkeen alle 7,5."

 

 

-> PALUU TÄHÄN PÄIVÄÄN: NÄIN!

Eli siinä hyppy menneisyyteeni, raskausdiabetes nimiseen pulmaan, jonka kanssa tulin siis tutuksi odottaessani kuopustani vuonna 2005. Ensimmäisessä raskaudessa lihoin valtavasti ja kuopuksen kanssa olisi käynyt varmaan pahemmin, ellei neuvolassa olisi saatu kiinni tuosta raskausdiabeteksesta. Noh, vuodethan ovat vierähdelleet ja tuolloisesta ruokavalion avulla saavuttamani turvallinen paino on hävinnyt jonnekin sinne historian havinaan. Sitä kaiholla muistellen. 

Nyt siis maanmainiota massaa on melkein 80 kiloa ja varsi ei ole vieläkään saavuttanut edes 160 senttimetriä ja varmaan tästä alkaa vaan maanvetovoima kutsua, kunhan alkaa ikää tulla. Nyt on siis vuosiakin jo lähemmäs 50 kuin 40. Ihana ikä kyllä, lapset on isoja ja helppohoitoisia, jopa kotoakin on muutettu jne. 

Olen alkanut kovastikin (kuten Sauli Niinistö sanoisi) nauttia elämästä. Juustot ei oo mitään turhaa jyystöö vaan kunnon kypsytettettyjä ja vahvalla maulla höystettyjä. Suklaatakin, no sitä menee. Vaaleaa riisiä on hyvä työntää tortillan väliin (joo) ja nuorisolle voi valmistaa kunnon juustosta pastaa. Ja siinä sitten pistellään itsekin menemään, ko ei nyt ihan viimeistä päivää kuitenkaan vielä eletä. 

Jalat alkaa olla raskaat pökkelöt ja aamusta on jo tukisukat laitettava, ettei niihin tule liikaa painetta. Maha on komea möhkäle sekin, vaikka olen vedonnyt siinä geeneihin, kun taitaa olla sisarruksillakin samaa veistoksellista muotokieltä. Kommeita ollaan kerrassaan. Mut hyi, kaksoisleukani, siitä en pidä vaikka miten kehopositiivinen olenkin. 

Ylipaino, se on ylivoimaa tuumin jokunen vuosi sitten mätkiessäni jalkaa ja kättä kohti paria kamppailulajissa. Nyt on jäänyt laji, mutta ylipainosta olen pitänyt sentään kiinni. Joku roti on oltava. 

Eilen aamusta laittelin paikkoja kuntoon vieraiden tuloa varten, pohjilla ihan jees aamupala (ruisleipää ja ananasta kahvin kera), kun heitti ns heikolle hapelle. Sellaista käsien tärinää ja huonoa oloa, eikä aivot oikein pelannut. Evästä naamaan ja kymmenen minuutin päästä olin jo huomattavasti parempi. Tuli siinä kuitenkin mieleen ne raskausdiabetesajat, kun saattoi oikeasti mennä näkö, jos sokerit meni ihan metsään. Että haluanko sitä fiilistä vanhuuden iloksi vai teenkö jotain asialle?

Tämä blogi on aloittettu, koska voin asialle vielä jotain tehdä.